Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 


 

Artikel / Jazztube
Johnny & Jones: 1936–1945


Op deze dag van herdenking vragen we je aandacht voor een bijzonder duo uit de vaderlandse jazz- en swinggeschiedenis: Johnny & Jones. Omdat we ze nooit mogen vergeten.

Nol van Wesel (1916) en Max Kannewasser (1918) groeien op in Amsterdam. De achterneven werken allebei bij de Bijenkorf in Amsterdam. Nol werkt op de calculatieafdeling en Max is verkoper van witgoed. Voor een personeelsfeest brengen ze in 1934 een lied ten gehore met de Bijko (Bijenkorf) Rhythm Stompers. Dit is zo'n groot succes dat de twee besluiten om samen muziek te blijven maken. Ze noemen zichzelf Johnny & Jones. De twee zingen humoristische swingliedjes, steevast gezongen in het Nederlands met een vet Amerikaans accent. In veel van hun liedjes wordt de actualiteit op de hak genomen. Nol verzorgt de begeleiding op de gitaar.

In 1936 zeggen ze hun baan in het warenhuis op om zich volledig toe te leggen op hun muzikale carrière. Het gaat het duo voor de wind. Vanaf 1937 treden ze bijna wekelijks op voor de VARA-radio en in 1938 wordt een plaat opgenomen bij Panachord. Johnny & Jones worden de eerste echte muzikale tieneridolen van ons land en scoren een grote hit met 'Meneer Dinges Weet Niet Wat Swing Is'.

Dan wordt Nederland bezet. Nol en Max, beiden van Joodse afkomst, mogen alleen nog optreden voor Joden. Maar de humoristische liedjes van Johnny & Jones zijn zo populair dat niet-Joden een davidster opnaaien om toch bij het optreden in de Hollandsche Schouwburg te kunnen zijn. Later verbiedt de bezetter alle optredens door Joden. Het laatste openbare optreden geven Johnny & Jones op 24 augustus 1941 tijdens het kampioensfeest van voetbalclub ADO.

Op 9 oktober 1943 worden Nol en Max met hun vrouwen naar Westerbork gedeporteerd. De twee werken er in de vliegtuigsloperij. In het doorgangskamp Westerbork wordt amusement getolereerd. Tijdens de kamprevue treden Johnny & Jones nog éénmaal op, maar nu onder de naam Jonny und Jones en in het Duits. Een taal die Nol en Max nauwelijks beheersen. Het ontgaat de kampleiding niet dat de twee grote sterren zijn. In augustus 1944, de geallieerde troepen trekken dan al op naar Parijs, krijgen ze zelfs reispapieren om terug te keren naar Amsterdam en een nummer op te nemen. Johnny & Jones nemen, ditmaal zonder Amerikaans accent, het nummer 'Westerbork Serenade' op: een ode aan het leven in het kamp. Het duo had misschien in Amsterdam onder kunnen duiken, maar besluit toch terug te keren naar Westerbork.

Misschien hopen Nol en Max dat hun bekendheid hun redding zal betekenen. Maar in september 1944 worden ze, dan 26 en 28 jaar oud, gedeporteerd naar het concentratiekamp Bergen-Belsen. Daar sterven de twee vrienden uiteindelijk van uitputting in de laatste oorlogsdagen. Nol sterft op 20 maart en Max op 15 april 1945, de dag waarop de geallieerden het kamp bevrijden.

Klik op de afbeelding rechtsboven om te luisteren naar 'Meneer Dinges Weet Niet Wat Swing Is', de hit van Johnny & Jones.

Labels: ,

(Unknown, 5.5.15) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.