Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 


Concert
Een verenigd muzikaal Europa

Merope, donderdag 14 april 2016, Rataplan, Antwerpen

Merope is een in alles intrigerend project. Niet alleen komen de musici uit alle delen van Europa, de muziek is evenmin in één stijl te vangen. Dat blijkt uit de twee albums die tot nu toe zijn verschenen - '9 Days' en 'Amaranthine' - en dat blijkt uit het concert dat deze band geeft in Rataplan.

De Franse fluitist Jean-Christophe Bonnafous, de Belgische gitarist Bert Cools, de Duitse bassist Marcelo Windolph, de Spaanse percussionist Miguel Hiroshi en de Litouwse zangeres en bespeelster van de kanklės (een soort van citer) Indre Jurgeleviciute zorgen samen voor een spannende muzikale gebeurtenis. Opvallend daarbij is de meeslepende cadans, die in menig nummer werkt als een tranceverhogend middel. Afgewisseld met rustige, dromerige momenten produceert dit kwintet een betoverende wereld van klanken. De door Cools bediende elektronica speelt in dit geheel een belangrijke rol, maar is altijd ondersteunend aan het akoestische instrumentarium.

Bepalend is ook de zang van Jurgeleviciute. Haar gezongen volksmelodieën bepalen mede het weemoedige en melancholische in veel van de nummers, die de natuur en de menselijke verhouding tot die natuur als thema hebben. Merope gaf het laatste album 'Amaranthine' vorm na de ramp in Fukushima en spreekt zich hier thematisch over uit. De Litouwse muzikale traditie speelt ook een rol in 'Pamigo'. Het stuk begint met een oude opname die door Bonnafous, via een cassettespeler, ten gehore wordt gebracht. Jurgeleviciute sluit hier met de kantele op aan, met het kenmerkende droge en redelijk hoge tokkelende geluid, terwijl Windolph op de bas ondersteunende lijnen trekt. De hypnotiserende, zich steeds herhalende melodie die hiermee ontstaat, vormt een prachtig ritmisch patroon voor Bonnafous op bansuri - de Indiase fluit. De poëtische en soepele klanken die Bonnafous laat horen vormen een genot voor het oor.

Ook 'Genau' is de moeite waard. Hier horen we Cools, Bonnafous en Jurgeleviciute als trio. De klanken van de kanklės en de gitaar vallen hier op soepele en harmonische wijze samen en het geluid van de fluit geeft hier pure poëzie en Jurgeleviciutes zang klinkt engelachtig. 'Dvarai' kenmerkt zich weer als bezwerend, met name door Cools die hier zijn gitaar bespeelt met een strijkstok - waardoor de klank wel wat wegheeft van een viool - en door het repeterende getokkel op de kanklės.

Klik hier voor foto's van dit concert door Luiza Rauleac.

Cd
Merope - 'Amarinthine' (Granvat, 2015)
Opname: november 2014

Het album 'Amaranthine' vormt een goed alternatief voor Merope live en maakt het mogelijk thuis nog eens van deze dromerige muziek te genieten. Ook hier een aantal hoogtepunten.

In 'Sunday Love' is het einde bijzonder, waarin het duet Cools–Bonnafous ingebed wordt in de klanken van de kanklės. En in 'Rainbow' domineren de zware klanken die het nummer die eerdergenoemde ritmische cadans geven en het tot een bijna hallucinerende ervaring maken. 'Cenote' tot slot benadert de natuurervaring. Het stromende water wat hier als een veldopname aan is toegevoegd, biedt een boeiend decor bij het melodische patroon.

Klik hier voor het nummer 'Bijune' van het album 'Amarinthine'.

Labels: ,

(Ben Taffijn, 23.4.16) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.