Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 


Cd's
Frode Gjerstad & Paal Nilssen-Love - 'Nearby Faraway' (PNL, 2017)

Opname: 12 september 2016
Pan-Scan Ensemble - 'Air And Light And Time And Space' (PNL, 2017)
Opname: 20 december 2016

De Noorse slagwerker Paal Nilssen-Love bracht onlangs op zijn eigen PNL-label twee nieuwe albums uit. Samenwerkingen in de vorm van een duet en een nonet. Het eerste vormt Nilssen-Love met rietblazer Frode Gjerstad. 'Nearby Faraway' heet het album. Met het nonet Pan-Scan Ensemble bracht hij het album 'Air And Light And Time And Space' uit.

Gjerstad en Nillsen-Love kennen elkaar nu zo'n 25 jaar, sinds de drummer in 1992 deel ging uitmaken van Gjerstads Circulasione Totale Orchestra. Ze namen samen, in diverse constellaties, inmiddels 26 albums op. Die langdurige samenwerking hoor je in 'Nearby Faraway' goed terug. Het album is daarbij opgedragen aan de 2012 overleden pianist en accordeonist Elvin One Pedersen, die eveneens deel uitmaakte van het Circulasione Totale Orchestra en het Calling Signals Quartet. Met 'Dreams' begint het album direct scherp. Gjerstads altsax klinkt hier tergend, afgeknepen en schril in het hoog, Nilssen-Love speelt een zeer ingetogen ritme van Nilssen-Love. In 'Close By' horen we Gjerstad al even intens op klarinet - je voelt aan alles dat dit slaat op hun wederzijdse vriend Pedersen. In het relatief lange 'Flying Circus' gaat het er heftiger aan toe met Nilssen-Love's rollende en zeer ritmische drumspel. Gjerstad beweegt zich hier op zijn altsax soepel stomend doorheen. Bijzonder is ook 'Mosquito Nest', waarin we Gjerstad op bassax horen, lastig en vasthoudend als een muskiet.

Aan het begin van 'Air And Light', het eerste deel van 'Air And Light And Time And Space', waan je je in een werkplaats vol gehamer en geklop. Het is afkomstig van de beide slagwerkers die het Pan-Scan Ensemble telt: Nilssen-Love en Ståle Liavik Solberg. Een ensemble dat ontstond toen de beide heren eind 2016 een kerstconcert organiseerden. Gaandeweg neemt het tumult toe en voegen de overige musici zich erbij. Musici die we inmiddels kennen van bands als Fire! Orchestra, All Included, Angles 9, Friends & Neighbours and Nilssen-Love's Large Unit. We horen drie vrouwen op saxen: Lotte Anker, Anna Högberg en Julie Kjaer, in Scandinavië is de jazz niet louter een mannenwereld. Drie mannen op trompet: Thomas Johansson, Goran Kajfeš en Emil Standberg, en Sten Sandell op piano. Samen met die twee slagwerkers produceert dit nonet op sommige momenten een overweldigend geluid, terwijl op andere momenten juist de ingetogen klankwereld opvalt.

De blazers ruisen op de achtergrond in 'Time And Space', terwijl Sandell aarzelende noten speelt. En dan klinkt een altsaxsolo als een vogel. Is het Anker, Högberg of Kjaer? Het maakt niet uit, het is mooi. En dan loopt het, voor de tweede keer op dit album, uit in een totale muzikale anarchie. De musici buitelen over elkaar heen. Maar net zo snel als deze fase begon, eindigt hij in een bluesachtige solo van Sandell, gevolgd door een prachtig duet van Kjaer op fuit en Anker op tenorsax. Bijzonder is ook het moment - we lopen inmiddels tegen het einde - waarop Sandell en Nilssen-Love een tranceverhogend ritme erin gooien, waar de blazers in wisselende samenstellingen op reageren, als een druk kwebbelend gezelschap op een kerstfeest.

Labels:

(Ben Taffijn, 30.10.17) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.