Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 


Concert
Neset kraait victorie!

Marius Neset Quintet, vrijdag 3 november 2017, Paradox, Tilburg

Als een warm welkom kondigen de kristalheldere, suggestieve carillons het openingsstuk 'Satellite' aan. Het publiek is stante pede muisstil, verwachtingsvol en kan op dat moment nog niet vermoeden dat het, na de laatste gespeelde noten, in extase zal achterblijven. De livepresentatie van het nieuwe album 'Circle Of Chimes' is ontegenzeggelijk van een grensverleggende schoonheid.

Saxofonist Marius Neset heeft op het album een 78 minuten durende suite gecreëerd, in een donkere, markante en uiterst weemoedige sfeer. De grenzen tussen jazz, improvisatie en klassieke muziek worden opgerekt. Naast zijn vaste kwintet zijn Lionel Loueke (gitaar en zang), Andreas Brantelid (cello) en Ingrid Neset (fluit, piccolo en altfluit) op het album toegevoegd. Zij zijn niet aanwezig in Paradox, maar het optreden lijdt daar niet onder.

De ruimtes voor de musici om te improviseren worden, zonder enige uitzondering, volop benut om het muzikale optimum te bereiken. De compositorische verfijning die Neset heeft aangebracht in 'Satellite' staat niet op zichzelf. Het is meer een toonbeeld van de ingenieuze wijze waarop alle stukken van de avond zich gaan ontvouwen. 'Satellite' is een uitgebreide muzikale vertelling, met uitzinnige plotwendingen, sfeermutaties, tempofluctuaties en machtige solo's, dat niet in één concertsessie te doorgronden is. Opnieuw luisteren is dan ook een absolute noodzaak.

In het tweede stuk zet de vitaliteit zich onverminderd voort. Waarbij de solo op de tenorsaxofoon overkomsten vertoont met een op drift geraakte stoomcarrousel. In 'The Silent Room' wordt aanvankelijk gas teruggenomen. Het klokkenspel doemt weer op. Deze keer als omlijsting van het eenzaam klinkende, ingehouden saxofoonspel. Het intermezzo van Ivo Neame op de piano vormt de inleiding voor een schijngevecht tussen alle improvisatoren. Onder furieuze aanvoering van drummer Anton Eger wijzigt het ritme abrupt en de muziek explodeert. De solo van Neset reikt verder dan de fantasie aankan. De saxofonist wekt de indruk dat er meerdere saxofonisten aan het werk zijn. Episch, virtuoos, creatief en met een unieke uitbundigheid.

Ook na de gedwongen pauze domineert de veelzijdigheid. Te beginnen met de staccato hiphopklanken en de vertraagde, ritmische herhalingen die voor een hypnotiserende werking zorgen. De tenorsax lijkt elektronisch geladen en wordt rijkelijk voorzien van dissonante vibrafoonklanken. Het ritmisch en fluctuerend krachtenspel tussen percussie, bas, piano, vibrafoon en saxofoon is duizelingwekkend in zijn schoonheid. De luisteraar wordt betoverd door de veelkleurige, magisch-deinende saxofoonsolo. Nesets compositorische vaardigheden staan als een huis, maar komen tot volle wasdom in het, door de klassiek muziek geïnspireerde, 'Prague’s Ballet'. Delicaat en met lichte melancholie gebracht door piano, vibrafoon en sopraansax.

In de toegift bezet Neset op indrukwekkende wijze minutenlang alleen het intieme podium. Uiteindelijk vieren ook de overige leden nog eenmaal en vol overgave de overwinning van de schoonheid. Kortom, een optreden dat bol staat van de originele ideeën en vol verve wordt volbracht.

Klik hier voor foto's van dit concert door Louis Obbens.

Labels:

(Louis Obbens, 13.11.17) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.