Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 


Cd / Jazztube
Roscoe Mitchell - 'Bells For The South Side' (ECM, 2017)

Opname: september 2015

'Bells From The South Side', het dubbelalbum dat saxofonist Roscoe Mitchell onlangs uitbracht bij ECM verscheen in diverse jaarlijstjes. Hier kwam hij nog niet aan bod. Een omissie, tijd om het goed te maken. Mitchell is tenslotte niet de eerste de beste. Hij stond vijftig jaar geleden aan de wieg van de in Chicago gevestigde Association for the Advancement of Creative Musicians (AACM) en was daarmee een van de grondleggers van de belangrijke Chicago-scene. 'Bells From The South Side' moet gezien worden in het licht van die organisatie, het werd opgenomen in dezelfde ruimte waar in 2015 een tentoonstelling gewijd aan het jubileum van de AACM te zien was; de vier slagwerkers op dit album maakten gebruik van de in het kader van deze expositie opgestelde percussie.

De composities op deze plaat getuigen van een grote diversiteit. Er zijn een aantal stukken voor triobezetting - voor dit album bracht Mitchell een viertal trio's bij elkaar - en een aantal stukken voor de complete bezetting. In 'Six Gongs And Two Woodblocks' en 'R509A Twenty B' horen we Mitchell met rietblazer James Fei en percussionist William Winant. Beiden zijn collega's bij het Mills College, waar hij als professor aan verbonden is. Afwisselend horen we Mitchell en Fei met weldadige klanken, vaak sterk in het hoge register. Winant decoreert het geheel met zeer intieme percussie. Vooral in 'Six Gongs And Two Woodblocks' leidt dit tot bovenaardse, bijna mystieke klanken, alsof we in een andere wereld zijn aanbeland. Met het tweede trio, dat naast Mitchell bestaat uit trompettist Hugh Ragin en slagwerker Tyshawn Sorey nam Mitchell 'Prelude To A Rose' op. Een ballad-achtig stuk waarbij vooral het samenspel van de drie vermeldenswaard is. Op poëtische wijze geven ze invulling aan deze prelude, bij tijden melodieus, maar regelmatig ook zoekend, verkennend, soms bijna schuchter klinkend. En bijzonder: Sorey speelt hier trombone!

Percussionist Kikanju Baku en pianist Craig Taborn vormen met Mitchell het derde trio en 'Dancing In The Canyon' is zonder meer een van de hoogtepunten van dit album. De drie musici creëren hier een ongekende maalstroom van geluid en nemen de luisteraar mee op een bizarre trip. Tot slot hebben we het trio dat Mitchell formeerde met twee musici waarmee hij reeds sinds de jaren zeventig regelmatig samenspeelt, bassist Jaribu Shahid en percussionist Tani Tabbal. Ze spelen 'Prelude To The Card Game, Cards For Drums, And The Final Hand'. Bijzonder is hier allereerst het duet van Mitchell met Shahid, die hier de strijkstok gebruikt. Beiden trekken met hun instrument gevoelige lange lijnen. Aansluitend mag Tabbal soleren. Golven geluid rollen door de ruimte, stuwende roffels afgewisseld met oosters aandoende klanken op de bekkens.

Buiten deze stukken voor triobezetting bevat het album zoals gezegd nog een zestal stukken voor de complete bezetting. In 'Spatial Aspects Of The Sound' krijgt u daarbij wat de titel belooft. We horen Taborn met spaarzame, nagalmende pianoaanslagen, die doorgezet worden door de percussie. Het stuk doet daarbij meer denken aan de muziek van componist Morton Feldman dan aan jazz. Dat slagwerk, vier zeer uitgebreide sets, maakt een groot deel uit van de klank van de stukken. Zo zit er in 'Panoply' een overweldigende solo van alle slagwerkers tezamen en wordt met de percussie in 'EP 7849' een spookachtige en onheilspellende sfeer gecreëerd. Bijzonder is hier ook de rol van Fei op de contra-altklarinet. De zeer diepe klanken sluiten prachtig aan bij de mysterieus klinkende percussie. In het titelstuk 'Bells For The South Side' krijgen we juist dat, een op een carillon gelijkend klokkenspel met daardoorheen Ragin op zijn piccolotrompet in een fragiele solo. Taborns enigmatische patronen horen we uitgebreid in 'The Last Chord', naast al even mysterieus slagwerk. En tot slot is er het bijna een half uur durende 'Red Moon In The Sky / Odwalla', waarin een uitgebreid klanklandschap wordt geopenbaard, een waardige afsluiting van dit bijzondere album.

In de Jazztube een impressie van de muziek op dit album. Je ziet en hoort Roscoe Mitchell live aan het werk met onder anderen Craig Taborn en Tyshawn Sorey.

Labels: ,

(Ben Taffijn, 30.12.17) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.