Pagina's

maandag, april 24, 2017

Vooruitblik
Gent Jazz Festival 2017


Gewoontegetrouw bestaat het Gent Jazz Festival uit twee delen, waarvan het eerste zich meer richt op een zittend publiek en het tweede meer oog heeft voor wie graag staand, heupwiegend of dansend een festival bijwoont. Die twee belevingswijzen sluiten aan bij de programmatie van vooral jazz in het eerste luik en van muziek in het tweede die bruggen kan slaan tussen liefhebbers van verschillende genres, die ook wel wat jazz lusten. Jazz is de grote noemer, waarbij kruisbestuivingen een grote rol mogen spelen. Elk jaar krijgen we een aantal verrassingen en een aantal publiekstrekkers, grote namen en minder bekende, avontuurlijker en minder gewaagde muziek. In 2017 haalt Gent Jazz een veelbelovende verzameling van artiesten naar de Bijlokesite, onder wie enkele levende legenden en verscheidene beloftevolle jonge helden.

7–8–9 juli
Op de openingsdag kun je niet om Herbie Hancock heen, die op vrijdag 7 juli voor de derde keer op Gent Jazz verschijnt. De pianist maakte zich vijf decennia geleden met een aantal Blue Note-platen onsterfelijk (mede dankzij de hits 'Watermelon Man' en 'Cantaloupe Island') en bleek ook hitgevoelig in de eighties met 'Rockit'. In de jaren 60 speelde hij in het Miles Davis Quintet, waar ook Wayne Shorter toe behoorde. Deze saxofonist schitterde in de seventies met het legendarische Weather Report en hij scheert de laatste jaren ook weer hoge toppen met zijn eigen kwartet. Laat dat nu op zaterdag 8 juli in Gent samen op het podium staan met het Casco Philharmonic orkest om Shorters liefde voor sciencefiction te verklanken, nota bene na het concert van nog een kanjer. Pianist McCoy Tyner, die in de sixties deel uitmaakte van het fabuleuze kwartet van John Coltrane, weet ook nu weer troeven op tafel te gooien, want hij brengt twee pianisten mee die, met elk hun links in de avant-garde, op hun beurt teken(d)en voor geschiedenis en vernieuwing, te weten Geri Allen en Craig Taborn.

Kijken we meteen even verder naar wat uit de meer alternatieve hoek opdruikt, dan merken we de aanwezigheid op van BassDrumBone met Mark Helias, Gerry Hemingway en Ray Anderson, die dit jaar de verjaardag vieren van veertig jaar als trio. Ook niet meteen mainstream zijn twee Belgische trio's die knap hun eigen, aparte gang gaan: het vooruitstrevende LABtrio en het geestige Trio Grande. Exuberant en voor sommigen er ver over zal wellicht het Rêve D'Éléphant Orchestra klinken. En voor gevoelige oren is er nog het internationaal kwintet rond de Poolse pianist Tomasz Stanko en de Italiaanse trompettist Enrico Rava, die Gerald Cleaver, Rueben Rogers en Giovanni Guidi meebrengen.

Tussen onmetelijke status en het aftasten van grenzen vindt u publiekstrekkers in dames en heren van stand die inpikken op tradities en daar op toegankelijke manieren nieuwe invalshoeken aan toevoegen. Van over de grote plas sieren Christian McBride, Norah Jones, Christian Scott en Ben Wendel de affiche. Respectievelijk: een klasbak van een bassist die vorige herfst uitzonderlijk met zijn trio in het clubcircuit te bewonderen viel in De Singer in Rijkevorsel; een zangeres die samenwerkt met toppers en vlot de magazines en grote radiostations haalt; een jonge, zwarte trompetgod die niet vies is van hiphop of commercie en een saxofonist die net zo graag funk speelt als jazz. Van dichterbij zijn er projecten van Franse en van Belgische bodem die tal van harten moeten kunnen inpakken: de warme combinaties van Vincent Peirani & Emile Parisien en het door gospel geïnspireerde Yves Peeters Gumbo bijvoorbeeld. En dan zijn er nog French Quarter als een greep uit jong Frans talent, het aangenaam heldere, jonge duo SCHNTZL, de feestelijke Kleptomatics met een ferme batterij aan blazers en de interculturele grooves van het Omer Avital Quintet.

13-14-15 juli
Niet minder muzikaal hoogstaand wordt het vast in het tweede luik, dat leeft bij een motto als 'jazz is a way of life' en mikt op de brede smaak die openstaat voor alternatieve projecten. Het aanleunen bij funk en soul dat je in het eerste luik kan vinden, mag je beschouwen als een voorproefje op wat allemaal nog kan. Met Makaya McCraven, STUFF., Kamasi Washington en Shabaka & The Ancestors ziet de donderdag er wel héél dansbaar en feestelijk uit, daar vallen uiterst aanstekelijke beats en grooves te verwachten. De jazzliefhebber kan daar misschien zijn hart ook ophalen aan Hoera. feat Hiele of Robert Glasper Experiment. De volgende dagen zijn meer verwant met rock, pop, dance, trance en, last but not least, free jazz. Brain//Child, Hypochristmutreefuzz en Fire! maken nieuwsgierig, omdat er jazzmuzikanten in meespelen. Voorts zijn er de gevestigde waarden DAAU en Einstürzende Neubauten en een uiteenlopende schare te ontdekken talent. De website van Gent Jazz licht met plezier een tip van de sluier op.